Psychoanalytisch Woordenboek

Interview Jeanne Lampl-de Groot

Zaterdag 17 juni 2017 vond het jubileumsymposium Vrijheid van Denken plaats in het kader van 100 jaar psychoanalyse in Nederland. Leontine Brameijer hield daar een voordracht over Jeanne Lampl-de Groot en de Nederlandse psychoanalyse. Jeanne Lampl-de Groot, in leeranalyse geweest bij Freud, speelde een centrale rol. Decennialang werd de Nederlandse psychoanalyse gedomineerd door Freuds theorie en de hierop gebaseerde egopsychologie van zijn dochter Anna.

Stichting Psychoanalytisch Woordenboek is de Commissie Wetenschap van de NPaV dankbaar om een interview uit 1982 beschikbaar te stellen op de website waarin onder meer Jeanne Lampl-de Groot te zien en te horen is.

1 Reactie op “Interview Jeanne Lampl-de Groot

  1. vandendriessche godelieve

    Hartelijk dank voor de prachtige video die u voor ons hebt opgenomen en waarvan wij kunnen genieten. Mijn visie over de psychoanalyse is hierdoor veranderd, in die zin dat ik deze niet meer als snobistische therapie zie maar als een Wetenschappelijke discipline. Deze discipline heeft sterke grondvesten en is door ernstige Wetenschappers bestudeerd en gelukkig verspreidt. Nog steeds word ze als een afzonderlijk vak gedoceerd aan de Universiteiten in Belgiƫ. Wij konden de lessen volgen bij prof. Paul Verhaeghe psychoanaliticus en hoogleraar in de vakgroep Klinische Psychologie aan de Universiteit te Gent.
    Met vriendelijke groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder op psychoanalytischwoordenboek.nl: